Werkzame stoffen in cosmetica – letter A

Vanaf heden brengt Christine Huybrechts, schoonheidsspecialiste en docente, een interessante reeks over de werkzame ingrediënten of  INCI codes die vermeld staan op het etiket van de producten waar je dagelijks mee werkt. Waar het meest van in zit, staat steeds vooraan in de lijst.   Ze staan vermeld met hun wetenschappelijke benaming. Laten we eens enkele werkstoffen onder de loupe nemen en we starten met de letter A, hoe kan het ook anders.

Aqua

Latijn voor water, en zo staat het ook vermeld in de ingrediëntenlijst of INCI codes.

Eén van de belangrijkste bestanddelen van onze planeet, van ons organisme en natuurlijk ook van onze hydraterende producten. Vaak staat water als eerste op de lijst van de bestanddelen vermeld, en is het dus het hoofdbestanddeel van het product. Bvb. in een tonic, maar het kan ook in een crème zijn, vooral in de emulsies, van het type samenstelling olie in water. Het is natuurlijk belangrijk dat het water zuiver is, dat spreekt vanzelf, en dat is de zorg van onze fabrikant. Maar doordat onze producten zoveel water bevatten, hebben we ook iets nodig om ervoor te zorgen dat ze beter bewaren.

Allantoïne

allantoine - smeerwortelAllantoïne is een stof uit het kruid smeerwortel. Deze plant wordt van oudsher gebruikt voor de genezing van wonden en huidszweren. Deze natuuridentieke stof stimuleert de opbouw van nieuwe cellen, bevordert  de genezing van wonden, is werkzaam om de huid gladder te maken, bij een ruwe huid, werkt opbouwend en regenererend.

Allantoïne gaat  irritatie tegen, het wordt ingezet in formules waarin potentieel irriterende stoffen kunnen zitten, zoals huidontvetters (denk aan zeep en was-actieve stoffen in shampoo, gel, scheercrème,etc.) Het gaat het gevoel van strak gespannen huid na het wassen tegen. Ook in AHA- houdende crèmes en lotions wordt het gebruikt om irritatie te verminderen.

Allantoïne helpt bij het loslaten van de cellen van het bovenste huidlaag, waardoor de huid zachter en soepeler wordt. Het wordt toegepast in shampoo’s, haargels en antiroos haarproducten. Ook in handcrèmes om een ruwe, schilferige huid te verzachten.

In scheerproducten worden de wondgenezende eigenschappen van allantoïne gewaardeerd. Ook zonnebeschermende producten maken er gebruik van.

De stof helpt bij vasthouden van water in de huidcellen en heeft dus ook een hydraterende functie. Allantoïne ondersteunt de regeneratie van de huidcellen, wat de huid beter bestand maakt tegen de irriterende invloeden van omgevingsfactoren.

Allantoïne is niet toxisch, niet irriterend, wordt goed verdragen en is effectief in lage concentraties.

Aloe Vera

Aloe Barbadensis:

Aloë Vera Gel, plantaardige stof, bevordert de genezing, verhoogt de vochtigheid en werkt .regenererend

Aloe Vera  Oil: Olieoplosbaar extract uit de bladeren van Aloë Vera.

aloe veraAloë Vera is een vetplant met dikke puntige bladeren, afkomstig uit Zuid Afrika. Alle variëteiten hebben medicinale eigenschappen. De Aloë Vera Barbadensis is de meest krachtige en het meest gebruikt, al 3.500 jaar, voor uiteenlopende behandelingen. Het wordt gebruikt in de vorm van een gel of als sap.

Het gebruik van aloë vera kwam reeds voor bij de oude Grieken, de Romeinen, de Babyloniërs, Indiërs en de Chinezen. Alexander de Grote zou het Indische eilandje Socotra veroverd hebben om voldoende aloë vera te verkrijgen om zijn gewonde soldaten te verzorgen. De geneeskrachtige eigenschappen kwamen zo in het Westen terecht.

De aloë vera plant zit boordevol voedingstoffen die helpen om de weerstand te verhogen en werkzaam zijn tegen infecties. Alle voedingstoffen in de plant hebben de eigenschap om elkaars werking te versterken. Aloë vera is inzetbaar voor o.a. :

  • Aanvullen van de aminozuurbehoeften
   Aloë Vera Barbadensis bevat 20 van de 22 verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft. Hierbij zitten er 7 van de 8 aminozuren in die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Aloë vera supplementen vullen op natuurlijke wijze deze essentiële aminozuren aan.
  • Bestrijden van bacteriële en schimmel infecties
   Aloë Vera kan de groei van verschillende bacteriën afremmen, ook inwendig.  Wondheling versnelt en verbetert wanneer men Aloë Vera aanbrengt. Het zorgt ook voor ontsmetting.
  • Uitwendig gebruik van aloë vera
   De mond spoelen tegen tandvlees bloedingen en ontstekingen, wondverzorging en aanbrengen op de huid na het zonnen, of bij letsels. Verzacht de huid en beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon.